Avdelning Bambini

På Bambini börjar man tidigast som 1-åring. Avdelningen har maxantal 15 barn tillsammans med 3 montessoripedagoger.

Vår miljö är väl förberedd och anpassad det lilla barnet. Miljön appellerar till det lilla barnets inre drivkrafter och behov, att utveckla sina motoriska färdigheter, sitt språk och självständighet. ”Kan själv” – vi ger barnet tid och utrymme att öva samt förfina sina färdigheter. Då miljön är helt anpassad det lilla barnets hand och allting är tillgängligt för alla barn, upplever barnet tillit och kärlek vilket möjliggör att våga, att vilja, att prova igen och att växa som individ.

Under en dag erbjuds mångsidiga aktiviteter; praktiska arbeten som ex. skala banan, hälla, dela, baka, sopa, vattna, mm, dels språkliga aktiviteter som spontana sång/rim och rörelse-samlingar, språkkort, språkpåsar och berikning av ordförrådet genom kommunikation mellan barnet och pedagogerna. Det erbjuds kreativa övningar av olika slag som ex. måla, arbeta med lera, mm. I miljön finns olika sinnes-stimulerande aktiviteter med former, färger, dofter, figurer, mm.

Ibland kanske vi tar en spontan promenad ut i naturen – förskolan ligger ju naturskönt i ett parkområde med rik växtlighet och djurliv.

Efter lunchen som barnen är delaktiga i att duka fram och själva förse sig med vid bordet, vilar vi på madrasser i vår miljö. De allra äldsta som kanske inte sover längre, följer med de äldre från den andra avdelningen, ut på gården.

På gården utomhus finns utrymme för aktiviteter som behöver större plats. Vi gräver, cyklar, planterar, räfsar, leker lekar och mycket mera. När vädret tillåter äter vi mellanmålet utomhus.

När vårdnadshavare kommer för att hämta, delger vi dem information om hur barnets vistelse varit hos oss. Det är viktigt för oss att vi har ett gott samarbete och en kommunikation – vi vill ju att varje barn har en bra, trygg och utvecklande vistelse hos oss!